ПолитикаСрбија

Вучић: Очекујем да Немци буду оштри према нама поводом КиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Минхену, где учествује на водећем светском форуму о међународној безбедносној политици, да ће се сутра сусрести са многим водећим немачким политичарима, али да очекује да ће они, поводом Косова и Метохије, бити оштрији према Београду. 

„Ја увек очекујем да они буду оштрији према нама, а надам се да неће бити тако и надам се да ће можда моћи за нијансу боље да нас разумеју, али да они промене свој став – неће никада“, рекао је Вучић у изјави новинарима. 

Како је истакао, Немачка неће променити свој став према КиМ.

„Да не продајемо маглу нашем народу као ‘промениће они свој став’ – неће. Неће га никада променити, само је питање желе ли да разумеју нашу позицију и до којих граница желе ту позицију да разумеју“, нагласио је Вучић.

Он је навео да сутра треба да разговара са Петером Бајером, чланом одбора за спољну политику Бундестага, са шефом ЦДУ-а Фридрихом Мерцом и другима.

„Видео сам Кристофа Хојзгена данас и разговарао са њим, видео сам Ишингера и разговарао са њим. Видео сам и све ове из економског сектора. Имаћу сутра страшно важан разговор са Маркусом Зодером, који је данас отварао конференцију у Минхену. Он је изузетно популаран и моћан, велики домаћин“, рекао је Вучић.

Одговарајући на питање да ли може да издвоји најважнији састанак који је имао током данашњег дана, Вучић је рекао да је постојао један, али да не може да говори о њему.

Како је рекао, тај састанак био је од изузетне важности, како за њега, тако и за Србију.

„Састанак се тицао економског просперитета Србије и надам се да ћемо у релативно скором периоду имати добре вести за грађане Србије“, поручио је Вучић.

Чуо сам да је Британија упутила „оштро писмено“ Приштини

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Минхену да нико на Минхенској безбедносној конференцији није срећан због последњих поступака Приштине, везаних за забрану динара на територији Косова и Метохије.

„Чуо сам да је чак и Велика Британија прилично ‘оштро писмено’ упутила по том питању. Нико није срећан због онога што Приштина ради, али ја нисам од оних који би вам саопштавао велике вести док не будемо имали нешто и не будемо могли да покажемо нешто нашем народу да смо успели да урадимо“, изјавио је Вучић на питање новинара шта је на Минхенској безбедносној конференцији данас чуо о поступцима Приштине везане за забрану динара.

Он је истакао да се новац некако мора доставити Србима на КиМ.

„Новца имамо само што нам неко не да да га доставимо нашим људима. Решење овако или онако мораћемо да пронађемо“, додао је Вучић.

Он се, такође, запитао зашто је такав потез, попут забране динара, некоме био потребан, зашто неко жели да провоцира и шта мисли да тиме дугорочно постиже. 

„Нисам сигуран да су добар пут изабрали, али свакако је то веома тешко за нас. Пре свега тешко за наш народ на Косову и Метохији“, навео је Вучић.

У разгвору са Камероном важна тема било Косово и Метохија

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је данас у Минхену имао отворен и коректан раговор са министром спољних послова Велике Британије Дејвидом Камероном о четири важне теме, а да је Косово и Мертохија било једна од најважнијих.

„То ми је била једна од најважнијих тема, имали смо четири теме данас са Британцима, важна тема и добар разговор, отворен, не лак, али добар и коректан“, рекао је Вучић новинарима у Минхену где учествује на Минхенској безбедносној конференцији.

Председник Вучић борави у Минхену, где учествује на Минхенској безбедносној конференцији.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон