ЕкономијаСрбија

Вучић: Плате ће наставити да расту

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће просечна плата у Србији у марту премашити 855 евра, а да је процена за инфлацију у фебруару 5,5 одсто.

„Србија је данас несумњиво прва у региону по висини плата“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Председништву.

Циљ је да Србија престигне Бугарску, која је у децембру имала плату 842 евра. Наредни циљ је Румунија која је имала просечну плату у децембру 1.019 евра, казао је Вучић, који очекује и да директне стране инвестиције у овој години у Србији буду више од пет милијарди евра.

Додао је да ће дозвола за приступ јединственом тржишту рада на две године важити пођеднако у Србији, Северној Македонији и Албанији.

Он је рекао да је процена за раст бруто друштвеног производа у јануару 3,8 одсто, али да мора да буде виши.

Вучић је додао да Србија у резерви има 548 милиона кубних метара гаса и да има проблема са нафтом.

Председник Србије најавио је и да ће пруга до Суботице бити готова до децембра.

Задовољан сам радом Владе у опремању болница мамографима

Вучић је да истакао да је задовољан реакцијом Владе Србије када је у питању обезбеђивање мамографа и магнетних резонанци за болнице и домове здравља у земљи.

„Остало је само у здравственом центру Ужице, Кладово – где је у току инсталација, 5. и 12. марта почеће да раде магнетне у међувремену и Ниш, Крагујевац, Звездара и Лесковац, Шабац, Ваљево и Чачак и Пирот у функцији су магнетне резонанце. И још 10 комада за Смедерево, Ћуприју, Зајечар, Ужице, Врање, Сомбор, Вршац, Пожаревац, Лозницу, Прокупље, и 11. у Панчеву, пошто видим да се двоумите око Јужнобанатског округа“, рекао је председник у обраћању нацији из Председништва.

Он је рекао да је за Панчево потребна ратификација Народне скупштине и поручио да виде како да то премосте пре саме ратификације, јер је, како је нагласио, живот сваког човека важнији од формалних ствари.

Нагласио је да премијерка Ана Брнабић сутра отвара радове на Научно – технолошком парку у Крушевцу и рекао да са тим мора да се настави.

„Морамо да видимо како и на који начин да даље и у будућности унапређујемо знање наших младих људи, јер то је наша приоритетна ствар за будућност, али и рекао бих компаративна предност у односу на све друге“, рекао је председник.

Извор: Т а н ј у г; Фото: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон