КосовоНасловна

Вулетић: Куртијеве амбиције веће од косовске независности

Самоопредељење од самог почетка има ширу амбицију од косовске независности, сматра социолог Владимир Вулетић, коментаришући најављени ангажман тог покрета на изборима у Северној Македонији.
 

Косовска независност је, каже, само први корак ка коначном решењу албанског националног питања, онако како то Курти замишља. 

Хомогена национална држава која укључује све Албанце један је од нескривених циљева Куртија и Самоопредељења, каже  Вулетић, подсећајући да је то начин решавања националног питања какав је важио у 19.веку. 

„Док год је овакав међународни поредак, с тим се ништа не може урадити. Али када видимо да долази време у коме је читав глобални поредак на испиту, када долази до тензија и сукоба у различитим деловима света, то би могло озбиљно да запали тензије, и то онда није више проблем Србије и Косова, то је онда проблем и Грчке, Црне Горе, Македоније…. То онда на известан начин хомогенизује не само Албанце, већ све оне које би једна таква политика Куртија угрозила“, каже Вулетић.

Додаје да би покушај дестабилизације Северне Македоније био јасан сигнал и осталим владама у региону и упозорење да то није крај Куртијевих амбиција.

Ипак, каже Вулетић, Курти на овај начин, пре свега, покушава да ојача своју позицију спрам Београда. 

„Његова порука је ако нам не дозволите или помогнете да одмах и сада решимо питање независности Косова,  онда ћемо запалити читав Балкан“, појашањава Вулетић.

Вулетић подсећа да је и у бившој Југославији Косово било иницијална каписла после које су се и остали апетити у републикама пробудили.

Сада, упозорава, проширивање „албанског питања“ на читав Балкан, могло би да утиче на безбедност целог региона.

Извор: Косово Онлајн

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон