Главна / Вести / Косово и Метохија / Одржана свечана Видовданска седница

Одржана свечана Видовданска седница

savosnigicУ Скупштини града Приштине данас је одржана свечана Видовданска седница. На седници су присуствовали заменица директора Канцеларије за КиМ Малинка Митровић,секретар рашко- призренске епархије Саво Шмигић,посланик СПС  Звонимир Стевић.

Тачно пре две деценије  Скупштина града Приштине је Видовдан прогласила за дан града Приштине. На данашњи дан 1993. године, одржана је прва свечана седница Скупштине града Приштине, посвећена Видовдану и годишњици Косовске битке. Од тада, сем оне трагичне 1999. године, обележава се овај свети и велики дан српске историје и духовности-рекао је градоначелник СГ Приштина Богдан Савић.

„ Тада пре две деценије смо поверовали да смо коначно извојевали слободу и да више неће бити насиља нас нашим народом. На жалост ,за само пар година после, десило супротно. Стање се поново погоршало и уследиле су поново године прогона, насиља , неизвесности и страха“ наводи Савић.

skupstinaТрајалао је ослобођено Косово и Метохија стотинак година, али као онда, пoсле Косовске битке, тамо и сада у нашем времену, када говоре о Косову,  као грдном суделишту, о времену мало пре и после Косовске битке, како каже Петар Петровић Његош „ Великаши проклете им душе, на комате разродише царево, распе семе, посијаше  њим племе, отроваше српско, то такво семе раздора, како онда тако и сада, из разних побуда спречавају  и заједништво нашег народа“  рекао је секретар рашко-призренске  епархије Саво Шмигић на данашњој седници.

Професор Филозофског факултета Слобдан Костић, истакао је да  смисао Видовдана  није у слављењу пораза , било би бесмислено и апсурдно. Смисао Видовдана је победа жртве.

Свечана седница је завршена у 13 часова.

Check Also

На КиМ преминуло 6, новозаражених 392, повећан број хоспитализованих

У последња 24 сата на КиМ је преминуло шест лица од последица коронавируса, па укупан …