ВестиКосово

Јевтић: На Косову су обезвређена основна људска, грађанска и радна права Срба

Положај и права радника на Косову, на основу свих истраживања невладиног сектора, су угроженији  него претходних година, истиче председник Самосталних синдиката Косова и Метохије Зоран Јевтић. 

Он наглашава да је Европској конфедерацији синдиката у марту упућен допис поводом угрожавања основних људских, грађанских и радних права неалбанског становништва, изазваног одлуком косовске Централне банке о забрани употребе динара. 

,, Апострофирали смо све једностране одлуке привремених институција у Приштини, које су у многоме погоршале запослених и свеукупан положај Срба на овим просторима.

У првом реду, инсистирали смо на безбедности, јер се у зависности од средине, од 61 до 86 одсто Срба који живе на овим просторима осећају небезбедно, а негде само четвртина младих од 16 до 29 година има жељу да остане на КиМ“, наводи Јевтић.

Он додаје да управо ти параметри указују да је један нормалан живот на овим просторима обезвређен и готово немогућ.

,, Обезвређене су све међународне норме, основна људска права, тако да је положај нас и нашег чланства овде јако угрожен, то смо апострофирали и затражили од одговарајућих међународних институција, политичких, преко одређених земаља и ЕУ,  да утчу на побољшање положаја запслених на овим просторима“, наводи Јевтић.

Председник Самосталних синдиката Косова и Метохије истиче да синдикална организација колико је у могућности, пружа помоћ свом чланству, али да нешто круцијално, без међународне заједнице, у овом моменту, није могуће учинити.

,,Оно што ми можемо да чинимо и што чинимо је да преко наших представника који су заступљени, кроз све гранске Синдикате,стално указујемо на тежину ситуацијеи оно што је до нас ми то и чиномо и пружамо помоћ у сваком смислу нашем чланству, али нешто круцијални, без међународне заједнице у овом момемту није могуће“, закључује Јевтић.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон