Србија

Вучић: Све одлуке које Курти донесе уз подршку ЕУ и САД, биће само наметнуте

Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да нема договора око динара и да све што донесе премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти уз подршку ЕУ или САД, биће само наметнуто. 

,,Можете да донесете све против нас, нема договора око динара, све што донесете биће наметнуто и ми ћемо рећи у реду је, наметнуо је Курти уз подршку ЕУ, САД, видећемо кога још, ако још неко буде. Много сте велики, много јаки, ми ћемо да издржимо“, рекао је председник за ТВ Прва. 

На питање новинара да ли ће тзв. Косово бити примљено у Савет Европе 27. марта, председник је рекао можда не тог дана, али „неког 27. да хоће“. 

,,Неког 27. хоће, шта их брига“, рекао је председник. 

Председник је поручио да ће цео свет видети изненађења тада, и да ће ,,цео свет да сазна какви су лажови“. 

,,Ако анализирате европску мапу, 200 најгорих против Србије више никада неће видети тај Европски парламент. Од Виоле фон Крамон и многих других“, рекао је председник. 

,,Једна од могућности је да изађемо из Савета Европе“

Вучић је истакао  да постоји могућност да Србија изађе из Савета Европе и да би пријем  Косова у ту организацију де факто представљало избацивање Србије.

,,Биће им веома, веома непријатно када се буду чули сви детаљи око тога како су лагали Србију око Савета Европе и све остале приче. Ви идите са тим, а онда ћемо да видимо хоће ли Србија да остаје или неће да остаје у Савету Европе. И ни то нећете сазнати пре него што ово урадите. Па да видимо, можда вам се више свиђа да имате Приштину у Савету Европе него да имате Београд и Србију“, изјавио је Вучић гостујући на ТВ Прва.

Оценио је да је то ионако организација која одлучује „,,још мало ни о чему“.

Подсетио је да је Русија избачена из Савета Европе, пре него што су Косово ставили на дневни ред додао да би улазак Косова де факто било избацивање Србије из те организације.

,,Морају све што пре да заврше, јер ће им Путин испоставити рачун око Косова“

Председник Вучић је оценио  да се од премијера привремених институција Аљбина Куртија може чути свашта јер је, како оцењују и страни аналитичари, постао нервозан из више разлога – није сигуран како ће се завршити све у Украјини, а ни амерички избори.

Председник је нагласио да морају некако да пробају све да заврше, јер на крају знају да ће им Путин испоставити рачун око Косова.

,,И у складу са тим би он желео што пре да се нешто догоди, не би ли НАТО могао да интервенише против Србије, где би он могао да добије некаквог ратног победника“, рекао је Вучић за ТВ Прва, одговарајући на питање да прокоментарише наводе медија око могућности рата на КиМ и то да Курти тврди да су на граници примећене јединице Војске Србије, као и на питање да ли се Београд спрема за рат.

Тим поводом је поновио реченицу ,,Србија неће срљати у ратне сукобе у које би неки да је уведу, Србија неће да ради оно што од ње очекују, Србија мења свој приступ и чекаће повољан тренутак за политичку акцију“, у којој, како Курти наводи, види претњу.

,,Ви мене питате да ли се ми спремамо за рат. Баш вам хвала на питању. У Приштини то никада не би питали. Не, не спремамо се. И као прво, не препознајем ту никакву границу. Видим административну линију. А тај снимак који је показао, он је из копнене зоне безбедности коју ми и по војно-техничком споразуму и по Резолуцији 1244 имамо право да чувамо, штитимо“, нагласио је председник.

Додао је да ту борави значајно мањи број војника него што је то био случај раније, и да ту бораве врло добро обучени војници Војске Србије који раде свој посао у складу са интересима ове земље. 

Рекао је да и они врло добро сарађују са припадницима КФОР-а и да нисмо видели никакве проблеме. 

,,Нама није потребан рат. Нама је потребан мир. Нама је потребно паметно понашање. Србија неће да срља у ратне сукобе у које би неки део веровао. Србија неће да ради оно што неки очекују. Србија мења свој приступ и чекаће повољан тренутак за своју политичку акцију“, поновио је председник.

Он је подсетио да је и амерички званичник Џејмс О’Брајан рекао да српски председник зна да Вашингтон сматра неприхватљивим коришћење силе против Косова. 

,,Апсолутно нам је то познато. Као што и Јамес О’Брајан зна колико је неприхватљиво било све то што су користили силу против Србије и супротно нормама међународног јавног права. Он данас каже да је то било неопходно“, рекао је он.

Председник је додао да зна да су они јаки и велики, а ми мали. 

,,Зато сам ја рекао, бићемо довољно стрпљиви, довољно паметни, довољно мудри и чекати другачију политичку прилику“, рекао је он.

Председник је, везано за Куртијеве приче појединих западњака о дешавањима 1999. године, рекао да је боље да ћуте него то што говоре. 

,,Много је боље да ћуте него све ово што причају претходних дана. Али добро, немам никакав проблем са тим, пошто ће они да наставе то да правдају, јер како да не правдају. Морају некако да пробају све да заврше, на крају знају да ће им Путин испоставити рачун око Косова и рећи ће им ви имате једно Косово, ја ћу да имам четири Косова, или пет“, рекао је Вучић.

Могу да будем слуга само српског народа, немам другог газду

Председник Вучић је нагласио да он жели да ради само за Србију и да он може да буде слуга само српског народа и истовремено поручио да нема другог газду и да га не интересују други. 

,,Ја не могу да будем ничији агент, ничији слуга, осим слуга српског народа и грађана Србије. И нећу да радим ни за Американце, ни за Енглезе, ни за Русе, ни за кога од њих. Хоћу да радим за Србију. И то је суштинска разлика између мене и свих оних који ме нападају“, изјавио је Вучић на ТВ Прва. 

Он је то навео одговарајући на оптужбе како је ,,човек једне стране“, истакавши како је поносан што води независну земљу.

,,Мене су  изабрали грађани Србије, њима одговарам. Ови други размишљају како некоме да се додворе“, рекао је Вучић.

Подсетио је на коментаре неких људи да не сме да честита победу председнику Русије Владимиру Путину, па је то ипак урадио, навевши да је то ствар поштовања.

На коментар новинарке како је након тога са француским председником Емануелом Макроном причао у Бриселу, Вучић је одговорио да његови сусрети са европским лидерима значе стабилност за Србију.   

,,Наравно да ћу седити са председником Макроном, којег сматрам великим европским лидером, као што и председник Путин свакако има огромну подршку свога народа, што морате да поштујете. А зар то није нешто добро? Јер ја када разговарам са председником Макроном, када разговарам са (председницом Европске комисије) Урсулом фон дер Лејен, када разговарам са Шарлом Мишелом, када разговарам са свима њима, то значи стабилност у Србији“, прецизирао је Вучић. 

Извор: Т а н ј у г 

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон