КосовоНасловна

Одаловић: Приштина ће морати да формира ЗСО, то је једина брана терору над Србима

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић поручио је после јучерашњих разговора у Бриселу које су делегације Београда и Приштине одвојено водиле са европским изаслаником за дијалог Мирославом Лајчаком, да је Заједница српских општина „тема свих тема“ и да ће од тога како ће она изгледати и које надлежности ће имати зависити будућност Срба, сви будући односи и стабилност на Косову. Одаловић за Косово онлајн поручује да ће Приштина морати да формира ЗСО и да ту више нема дилеме. 

„Оснивањем ЗСО прекинуо би се институционални терор који Курти спроводи и вратили бисмо се у неку нормалу која би подразумевала да се организују нови избори на северу и да Срби добију своје представнике, да се конституше Скупштина Заједнице“, указује Одаловић, који је био у делегацији Србије на разговорима у Бриселу. 

Наглашава да није кључно да ли ће се Заједница звати – Заједница српских општина или Заједница општина са српском већином, већ како ће да функционише и које надлежности ће имати.

Без ЗСО, упозорава, идемо у све опасноснију зону, јер, како каже, „Курти нема намеру да одустане од свега што ради и да почне да се враћа у нормалу, него наставља са терором над Србима“. 

„Када имате у функцији локалну самоуправу на северу која је изабрана у контејнерима, присуство полиције са дугим цевима, царину, полицију, правосуђе без Срба, онда је озбиљан проблем како заштити српску заједницу. То је и била суштина првог Бриселског споразума да се направи оквир који ће штитити права Срба“, каже Одаловић.

Сматра да је сада тренутак да се одлучи да ли ће се коначно формирати ЗСО или ће се ићи ка даљој ескалацији која са собом носи много изазова и опасности и ни за кога није добра.

„Сада је најважније да се направи прави оквир, да се на северу организују прави избори и изаберу легитимни представници Срба, јер они су ти који треба да бирају представнике у Скупштини ЗСО. Мислим да је најбољи и најбржи начин да ‘контејнер градоначелници’ поднесу оставке и да се скрати пут до нових избора на северу“, истиче Одаловић. 

Истакао је да је на јучерашњим разговорима у Бриселу директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић на добар начин све то представио.

„Наша страна је конструктивно ишла ка свим предлозима посредника у дијалогу. Надам се да ће и Приштина почети конструктивно да размишља, да не буде само неко ко опструира и повлачи потезе који нас враћају уназад, као што је био случај до сада. То препознају сви, а зашто нема неких јачих реакција представника међународне заједнице на то, питање је за њих. Извесно је да је за многе ствари које је радио до сада Курти имао или директну или прећутну подршку дела те европске заједнице, која све чини да заокружи државност тог њиховог пројекта. Није добро да то чине на начин који неће бити примењив, јер ће то отворити много нових проблема. Важно је да се не дође у ситуацију, као што је било случајева, да се многи велики договори доносе не у функцији решења проблема, већ да би се промовисао неки резултат, а испод тога све тиња и ескалира“, наводи Одаловић, који подсећа на важност поштовања међународног права и принципа, како би се све оно што је договорено и спровело. 

Поводом порука шефа преговарачког тима Приштине Бесника Бисљимија да на разговорима у Бриселу није било речи о статуту ЗСО и да их неће ни бити док се не потпише споразум који би подразумевао обавезе и за српску страну, Одаловић каже да су те поруке у функцији смиривања албанске јавности на Косову.

„Не би било састанка јуче у Бриселу да ЗСО није била тема. Једно је што Бисљими и Курти причају за унутрашњу употребу јер је на њих велики притисак и јавности и опозиције, која тврди да они доста нетранспарентно све то раде, да су неке авантуре у које упадају по њиховим мерилима и критеријумима ‘опасност’, како они кажу, по њихову ‘државност’. Морају да знају да то што они понекад декларативно изјаве није једино што ће бити меродавно. Могу да имају свој став, али он сигурно неће бити одлучујући“, каже Одаловић. 

Истиче да су све поруке представника међународне заједнице од ескалације ситуације на северу због потеза Куртија биле да се ЗСО мора формирати. 

„Да је ЗСО формирана ствари би много боље функционисале, било би боље и Албанцима и Србима и не би било инцидената. ЗСО са овлашћењима која су предвиђена споразумима неће направити никакав проблем између суживота Срба и Албанаца. ЗСО не смета никоме, сем у главама најекстремнијих, који мисле да је то што су Косово признале неке земље Запада завршена прича. Па ако јесте, зашто се ‘ломе ноге и руке“ нашим званичницима кад преговарају да ставе потпис на некакве договоре“, напомиње Одаловић.

Када је реч о решавању питања несталих, он каже да је тај процес „три године блокиран у Бриселу због необјашњивог става Куртија“.

Подсећа да је радна група до тада решила више од 1.800 случајева несталих лица, од којих је 90 одсто било косовских Албанаца. Још 1.615 особа се води као нестало.

„Чини ми се да сам на јучерашњим разговорима осетио да по први пут има неког ‘позитивног ветра’ да би тај процес могао да се одблокира. Да се одржи састанак радне групе на којем би се припремиле теме како бисмо кренули у правцу превазилажења проблема. То би био практично заједнички план Београда и Приштине за наредних годину дана, да може оперативно да се ради“, каже он.

Ако би се то постигло, наставља Одаловић, наредне године имали бисмо процес решавања питања несталих у пуном капацитету реализације.

„Наша страна је дала огроман допринос да се усагласи текст Декларације о несталима, који су у Охриду прихватили и председник Србије Александар Вучић и Аљбин Курти. То је текст унутрашњих компромиса, уважили смо чак и неке примедбе Приштине. Следећа ствар је требало да буде да се установе радна правила по којима би заједничка комисија која се на основу те Декларације формира и подржава рад радне групе. Чини ми се да је јуче у доброј мери било конструктивности наше стране да је и то усаглашено. Тиме се стварају услови да се та заједничка комисија коначно стави у функцију, што је посебно значајно када је реч о архивима међународних организација које су крајем 90-их биле на КиМ и где се сигурно налазе бројне информације значајне у потрази за несталима“, каже Одаловић, истичући да Србија овом питању прилази не по етничком принципу, већ као цивилизацијском и хуманитарном питању по којем је откривање судбина свих жртава подједнако важна. 

Истиче и да је велико незадовољство свих породица несталих, и Албанаца и Срба, због блокаде која је „неразумним потезима Приштине“ настала у овом процесу. 

Извор: Косово онлине; Фото: Истиномер

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон