Друштво

Патријарх служи литургију у Саборном храму Светог Саве на Менхетну

Патријарх српски Порфирије служиће литургију у Саборном храму Светог Саве на Менхетну, у Њујорку.

Патријарх је последњи пут био у Њујорку пре годину дана, када је у оквиру посете САД, 5. фебруара служио литургију у цркви Светог Саве на Менхетну.

Била је то прва литургија у том храму након великог пожара који је захватио ту српску светињу на Васкрс 2016. године. До тада су литургије служене у грчкој цркви.

Патријарх од 16. фебруара борави у посети Њујорку, а данас ће одржати више састанака посвећених наставку обнове Саборне цркве и парохијског дома у Њујорку.

Патријарх Порфирије председаваће седницом њујоршке Црквено-школске општине.

На основу одлука надлежних црквених органа из децембра 2021. године, Црквено-школска њујоршка општина и парохија привремено су, у циљу превазилажења насталих проблема, поверене на духовно старање и управљање патријарху Порфирију.

СПЦ у САД има 136 цркава и манастира, а црква Светог Саве на Менхетну, у непосредној близини чувених зграда Флатирон и Емпајер стејт билдинга, спада у најлепше њујоршке богомоље и од историјског је значаја за Њујорк.

Српска светиња у srcу Менхетна откупљена је трудом Светог епископа Николаја и тадашњег епископа америчко-канадског Дионисија 1943. године од Епископалне цркве, од када је духовно сабиралиште и уточиште хиљадама избеглица и емигрантата који су после Другог светског рата стигли у Њујорк.

У пратњи патријарха у Њујорк су допутовали и протојереј-ставрофор професор Правног факултета у Крагујевцу Велибор Џомић, протођакон професор Богословског факултета у Београду Драган Радић и подђакон Дејан Накић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон