Косово

Петковић: Курти ми годину дана, противно свим споразумима, забрањују улазак на Косово

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић рекао је да му већ годину дана приштински режим на челу са привременим премијером Аљбином Куртијем спречава да посети простор Косова противно свим споразумима, а посебно споразуму о званичним посетама.

„Ја сам своју посету најавио на време, у складу са свим процедурама, иако смо недавно у Бриселу поново покренули то питање. Заиста је неодрживо да на такав начин Курти крши споразум о званичним посетама. Поново су се оглушили о све договоре и на један одвратни начин ми поново забранили улазак на простор КиМ“, рекао је Петковић за ТВ Пинк поводом забране да за Васкрс присуствује поноћној литургији у манастиру Високи Дечани.

Додао је није добио никакво образложење за забрану и да је мејл садржао само једну реченицу у којој је наведено да му је забрањена посета.

Он додаје да је циљ његове посете био верске природе.

„Циљ је био да присуствујем васкршњој литургији и поноћној литургији у Високим Дечанима, да будем са нашим народом и у манастиру Грачаница и у Манастиру Драганац у Косовском поморављу. Да се тамо сретнем са нашим најмлађима“, рекао је Петковић и додаје да му Приштина не дозвољава да посети КиМ чак и када је природа обиласка искључиво верског карактера.

Петковић наглашава да Приштина и Курти злоупотребљавајући споразум покушавају да својој јавности покажу како су некаква држава.

„Никада неће бити држава, па ми забрањују улазак на простор КиМ. Како онда уопште да причамо о нормализацији односа и било каквом другом договору, када на стварима које би требале да буду најнормалније, Приштина показује апсолутну незаинтересованост и злонамерност и гази све оно што смо се договорили“, закључио је Петковић.

Извор: Т а н ј у г

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон