KosovoNaslovna

Vučić nakon maratonskih razgovora u Briselu: Jasno sam rekao da ne prihvatamo nezavisnost Kosova, niti njegovo članstvo u UN

Nakon maratonskig razgovora u Briselu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je istakao da se razgovaralo o svim temama i sporazumima, koje treba ispuniti i da je Srbija spremna za svaki dogovor, sem priznanja nezavisnosti  Kosova.

Vučić je naglasio da je jasno rekao da je Srbija spremna da ispuni dogovoreno, ali da ne možemo  da prihvatimo  članstvo Kosova u UN,  niti nezavisnost Kosova. Spremni smo, rekao je Vučić da ispunjavamo dogovoreno , papir od 21. oktobra je dobra osnova za nastavak razogovora u budućnosti. 

Srpski predsednik je, posle niza sastanka sa evropskim zvaničnicima u Briselu, podvukao  da je Srbija u skladu sa svojom politikom jasno rekla da želi da se primene svi sporazumi koji su potpisani, od Osnovnog sporazuma iz 2013. do sporazuma koji su kasnije postignuti u Briselu i Ohridu.

,,Uvek smo samo jednu stvar isticali, koja je uvek ponavljana, a to je da Srbija ne može da prihvati članstvo Kosova u UN niti nezavisnost Kosova i na tim pozicijama smo rekli da smo spremni da ispunjavamo sve ono što je dogovoreno“, rekao je Vučić novinarima.

Kazao je da smo izrazili uverenje da je papir koji smo primili 21. oktobra dobra osnova za nastavak rada u budućnosti.

,,Jedino smo imali i opet rekli rezervu oko članstva Kosova u UN i nezavisnosti Kosova. Ponašali smo se potpuno odogovorno i ozbiljno“, rekao je Vučić.

Nije bilo reči o bilo kakvim sankcijama prema Srbiji

,,Niko nije pomenuo nikakve sankcije prema Srbiji, čujem da su ih ovi drugi pominjali“, rekao je Vučić na pitanje novinara kako reaguju predstavnici međunarodne zajednice kada iznosi stavove i da li je tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima u Briselu bilo govora o nekim sankcijama.

 Naglasio je da kada se o tome govori da treba napraviti veliku razliku.

,,Kada je neko odgovoran i ozbiljan, on zna da ne može da donosi odluke u ime SAD i EU, kakvu će politiku da vode. Nikada niste od mene čuli da sam rekao kako bi trebalo da se uvode sankcije protiv nekoga iz Prištine ili Sarajeva ili bilo gde drugde. Nikada to nisam uradio u životu, prvo sto sam pristojan čovek, drugo što znam šta je moj posao a šta je njihov“, rekao je Vučić,

Kao razlog zašto to nikada nije uradio, naveo je i to što se, kako kaže, kada se donose odluke o sankcijama ulazi u lošu atmosferu iz koje ne možete lako da izađete. 

,,Treće, ne samo da sam govorio već sam insistirao na stavovima Srbije. Nisam neko ko kaže,ja sam veliki junak, ne. Mnogo tišim tonom i mnogo mirnije govorim pred vama nego što zastupam stavove Srbije tamo gde je to potrebno. U tome je razlika između ozbiljnih lidera, državnika i političara i onih koji imaju zabavu za javnost“, rekao je on.

,,Meni zabava za javnost nije potrebna“, rekao je predsednik.

Spremni smo za formiranje ZSO

Predsednik Vučić je istakao da smo potpuno smo spremni za formiranje ZSO u skladu sa predlozima koje smo dobili,,

On  je rekao je da se papir koji je 21. oktobra u Beograd donela tzv. velika petorka odnosi na formiranje ZSO i ocenio je da je on solidna osnova za nastavak razgovora kao i da je Beograd spreman da radi na njemu i da se odmah ide u primenu. 

,,Papir se odnosi isključivo na formiranje Zajednice srpskih opština. Ja ne mogu da govorim o detaljima jer nije dogovoreno da govorim o detaljima. Vidite, veoma smo se korektno držali i nigde nije procurio ni jedan detalj, niti bilo šta iz papira jer je takav dogovor“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje da li se papir od 21. oktobra odnosi na ZSO.

On je istakao i da se kod nas ne dešava da procuri nešto ako je tako dogovoreno za određene papire.

,,Onda to bude objavljeno u Albanijan postu ili tako negde, jasno vam je ko je to objavljivao“, rekao je Vučić i naglasio da Beograd mora da bude pouzdan, ozbiljan i odgovoran partner.

,,Mi smo za taj papir rekli da je solidna osnova, veoma dobra osnova, i da smo spremni da radimo i da odmah idemo u primenu. Uz ovu jednu važnu stvar o kojoj sam govorio i o kojoj sam danas i u svom usmenom izlaganju upoznao predstavnike tri najmoćnije, evropske zemlje – Francuske, Nemačke i Italije. To je onaj isti uslov, članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama, nezavisnost Kosova, integritet Kosova itd“, naglasio je Vučić.

Predsednik je istakao da je Beograd zna koje su njegove obaveze i šta je sve ostalo da se primeni, a ranije je dogovoreno.

,,Znamo mi šta je ostalo iz sporazuma još iz 2011. godine. Dakle od pečata do tablica, vrlo smo blizu dogovora oko energetike. Sutra u Elektroseveru imaju sastanak sa KEDS-om, ako se ne varam, u Skoplju. Hoću da vam kažem da mi radimo po tom pitanju i da se trudimo, da se ponašamo na izuzetno odgovoran način“, rekao je Vučić.

Srbija je ponosna što čuva međunarodno pravo

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio da Srbija može da se ponosi time što, kao jedna mala zemlja, čuva međunarodno pravo, Povelju UN i Rezoluciju 1244 kao temelj svog opstanka i njih vidi kao temelj rešavanja problema u budućnosti.

 Na pitanje da li postoji svetlo na kraju tunela posle 10 godina pregovora i razgovora, Vučić je rekao da su se ti razgovori vodili mnogo duže, čak i da su i neki sporazumi prihvatani i potpisivani.

Istakao je da je veoma teško na istom nivou voditi razgovore sa onima koji su davno odlučili da priznaju nezavisno Kosovo. 

,,Kada se god pozovete na međunarodno javno pravo, a čini se da je srž međunarodnog prava Povelja UN, rezolucije koje su donele UN, kao što i danas možete da vidite kada je reč o Palestini i Jerusalimu, svi se pozivaju na određene rezolucije UN, ali kada je u pitanju Srbija, onda što je moguće dalje svi se sklone od Povelje UN i rezolucije UN, onda ćemo naći neke druge principe“, podvukao je Vučić.

KFOR i NATO ne mogu da podržavaju formiranje vojske Kosova

,,Nije problem da KFOR i NATO prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika, to je u skladu sa Rezolucijom 1244, ali ne mogu da podržavaju stvaranje vojske tzv. Kosova jer to nije u skladu sa pomenutom rezolucijom“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

On je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu američkog ambasadora na Kosovu Džefrija Hovenijera da ,,SAD podržavaju desetogodišnju transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku“  rekao da tu izjavu nije video u celini već kratko ono što mu je pokazao direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kao naslov te da bi bilo neozbiljno da to komentariše. 

,,Samo vi morate da imate u vidu jednu važnu stvar, kada se NATO i KFOR pozivaju na norme Kumanovskog sporazuma i norme Rezolucije 1244 jer ceo mandat KFOR-a je zasnovan na toj rezoluciji i oni se sa pravom pozivaju na to, a mi u skladu sa tim podržavamo delovanje KFOR-a i NATO i očekujemo da oni prošire svoj mandat i povećaju broj svojih pripadnika i nikakav problem sa tim nemamo. Ono što jeste problem je kada mimo tog mandata kažete mi ćemo sada da podržavamo stvaranje vojske Kosova ili kako god da to nazivate, jer to nemate pravo da radite u skladu sa Rezolucijom 1244″, rekao je predsednik na konferenciji za novinare nu Briselu. 

Vučić je pojasnio da kada im postavi to pitanje dobije odgovor da su oni priznali Kosovo kao nezavisnu državu i da po njima oni imaju pravo da podrže stvaranje vojske. 

,,Onda je naš odgovor i ja sam to rekao pre nekoliko dana ,,petorki“ u Beogradu – nije problem, ali onda nemojte da se pozivate na međunarodno pravo. Onda nam kažite tim gore po međunarodno pravo, ne sekiramo se mnogo, mi smo mnogo jaki i silni, možemo sve te činjenice su na našoj strani, ali ne činjenice koje proizilaze iz bilo kakvih javno – pravnih normi pošto to ništa nije u skladu sa normama međunarodnog prava“, rekao je predsednik. 

Izvor: T a n j u g ; foto: T a n j u g

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button