Главна / Вести / Берлин о датуму одлучује у уторак

Берлин о датуму одлучује у уторак

nemaka_zastava_velika_copy6Хоће ли Србија започети преговоре са Европском унијом у октобру или ће цео процес бити померен за почетак идуће године могло би да буде познато већу уторак, сазнају Вечерње новости…

Према информацијама тог листа Европски одбор немачког парламента требало би да се састане у уторак поподне како би скројио текст одлуке и нацрт за гласање у Бундестагу у четвртак. Тај њихов став пресудно ће утицати и на коначну позицију европских лидера на самиту у петак.

“Нико у овом тренутку још не може да прејудицира каква ће бити одлука нашег одбора”, речено је Новостима у служби за односе са јавношћу шефа одбора немачког парламента Гинтера Крихбаума.
Истовремено, у Луксембургу ће у уторак став о Србији званично заузети и шефови дипломатија ЕУ, који ће на Савету за опште послове припремати нацрт закључака лидерима за предстојећи самит у четвртак и петак у Бриселу.
Према информацијама тог листа, они ће, готово је извесно, закључити да би требало да се покрену преговори о чланству са Србијом. Министри ће о Србији расправу започети већ у понедељак, на Савету за спољне послове. Предвиђено је да се у уторак до подне усвоје закључци, који би требало да се потврде три дана касније на бриселском самиту.
“Очекујемо да много тога буде одлучено већ на министарском састанку у уторак”, пренели су добро обавештени извори Новости из Европског савета.

Check Also

Чен Бо: Резултати сарадње са Србијом – задивљујући

Кина је увек сматрала да је прави начин да се питање Косова и Метохије реши …