Главна / Вести / Косово и Метохија / “Комуналац” коначно почео са радом

“Комуналац” коначно почео са радом

Јавно комунално предузеће „Комуналац“ које послује у оквиру система Републике Србије, односно Скупштине града Приштина, почело је са радом и изношењем смећа после пуна два месеца.

Један од разлога, зашто ово предузеће није радило готово два месеца је тај, што је руководство оближњег рудника „Кишница и Ново Брдо“ забранило изношење смећа на дивљу депонију „Јаловиште“, изнад Грачанице. Други, што Комуналац не поседује специјално возило, којим би се смеће одлагало. Механизација је стара двадесет и више година а средства за одржавање возила, недовољна.

Уговор са компанијом „Рата и пет брата“, који је недавно потписан, кошта ће „Комуналац“ 1000. евра, месечно. У ту цену није урачуната тонажа, која износи 6. евра по тони. Средства које „Комуналац“ остварује наплатом услуга, биће приближно довољна за плаћање рачуна централној депонију у Обилићу, где ће предузеће „Рата и пет брата“ одлагати смеће. Проблем остаје, набавка основних средстава за рад. Приоритет је да се набави специјално возило, рекао је за Радио Грачаницу, директор комуналца Негован Перић.

Мештани Грачанице не крију задовољство што од раних јутарњих сати, радници комуналца излазе на терен. Досадашња ситуација, била је неиздржива јер је стварала огромне проблеме и дилему шта радити са одлагањем смећа.

У овом јавном предузећу запослено је 123 радника. Њих 67 је радно ангађовано, а 57. запослених је на минималцу. Директно на расчишћавању смећа у местима која гравитирају на територији града Приштина, укључено је 20 радника.

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …