Косово

Миливојевић: Лајчак постао портпарол западних интереса, Охридски споразум неприхватљив за Србију

Некадашњи дипломата Зоран Миливојевић оценио је за Косово онлајн да данашња тврдња Мирослава Лајчака да је прошлогодишњи договор у Бриселу “најбоље што су Сбија и Косово могли да добију”, представља став који заступа западне интересе који су за Србију неприхватљиви.

“То је став који одговара западним интересима у овом тренутку. Он мисли на Охридски споразум који предвиђа дефакто признање. За Србију је он неприхватљив. Србија је уложила резерве. Према томе, о томе се може разговарати само уз прихватање резерви Србије. Зато и његов став тумачим као став западних центара моћи”, рекао је Миливојевић.

Он је стакао да је Лајчак овом изјавом показао да је портпарол западних интереса у овом тренутку.

“То што он каже да је то најбоље могуће што могу две стране да добију што се тиче српске стране она нема шта да добије. Српска страна инсистира само на ономе што је право и правда, а то је суверенитет и територијални интегритет Србије укључујући и Косово и Метохију у њеном саставу, разговор о нормализацији који не подразумева статусна питања”, истакао је Миливојевић.

Специјални изасланик за дијалог Косова и Србије Мирослав Лајчак данас је након разговора са главним косовским преговарачем и потпредседником владе Бесником Бисљимијем изјавио да је споразум из прошле године у Бриселу “најбољи који су Србија и Косово могли да добију”.

„Сигуран сам у то. Да је постајао бољи споразум, он би већ био предложен, зато је свима у интересу да се почне са имплементацијом јер са овим договором ми имамо одговоре на питања шта да урадимо и како да урадимо и једино немамо одговор на питање када, а моје је питање зашто да чекамо. Овај договор је добар и треба што пре почети са имплементацијом, провели смо много времена у дискусијама о корацима, постоји страх са обе стране да ако ураде што се тражи од њих да ураде да ли ће и друга страна то учинити, али ја верујем да та питања могу бити лако решена“, рекао је Лајчак.

Извор: Косово онлине; Фото: ТВ Мост

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон