Главна / Вести / Косово и Метохија / Просветарима и здраственим радницима и даље плате

Просветарима и здраственим радницима и даље плате

vulinМинистар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је данас да ће запослени у просвети и здраству у покрајини наставити да примају плате и додао “да су они можда најважнији део живота на Косову и Метохији”.

Апсолутно, и после 1. јануара 2014. године запослени у просвети и здравству на Косову и Метохији наставиће да примају плате, рекао је Вулин у изјави новинарима у Газиводама код Зубиног Потока где је поставио камен темељац за изградњу регионалног водовода.

“Можда и најважнији део живота на КиМ – здравство и школство ће у потпуности остати финансирани и вођени на исти начин на који су вођени и до сада. Али опет понављам, 5. новембра ми морамо да имамо Заједницу српских општина,” рекао је Вулин.

Он је додао да ће 5. новембра Заједница српских општина бити та која ће окупити све што је српски живот на Косову и Метохији истичући “да нам и то неће дати, него ће покушати да Заједница не заживи”.

Покушаће, рекао је Вулин, да се Заједница српских општина никада ни не конституише, покушаће да је не буде, Заједницу српских општина ћемо изборити или отети, како вам је лакше али нам је неће дати, рекао је он.

Срби излазе на изборе,ако су избори статусно неутрални

Вулин је изјавио да ће Срби изаћи на локалне косовске изборе под условом да они буду статусно неутрални оптуживши званичну Приштину да чини све да бриселски споразум не заживи.

Вулин је оценио да се Приштина без сваке сумње показала као највећа препрека за излазак Срба на изборе.

Он је оценио да је Приштина показала да је постала незадовољна оним што је у Бриселу договорено и да је једини начин да то своје незадовољство испољи – да споразум не заживи.

“Ако споразум не заживи, ако Срби не изађу на изборе, онда Приштина нема ниједан проблем. Управо зато скоро 24 сата пре финалног рока за предају изборних листа, ми још, чекамо да се дефинитивно уверимо да је сав изборни материјал статусно неутралан”, рекао је Вулин и додао да ће само под тим условом Срби изаћи на изборе и само под условом стриктног придржавања правила о статусној неутралности учествовати у изборима.

“Приштина је дала све од себе да Срби не изађу на изборе, а сада је на Србима да докажу да план Приштине неће успети”, казао је министар.

Он је нагласио да су Влада Републике Србије и преговарачки тим остали на потпуно истим позицијама, а то је да је услов овог споразума или предуслов споразума и предуслов било каквих радњи статусна неутралност.

“То значи да се не може ни на који начин покушати приморати Србе на Косову и Метохији да признају државу коју не прихватају као своју и коју не призању као своју. Влада Србије је остала доследна свом ставу, то нас кошта времена, могли смо све ове изборне радње да завршимо много раније и много једноставније, али очигледно да постоје они који неће да Срби изађу на изборе”, рекао је он.

Вулин је поновио да је Приштина највећи противник изласка Срба на изборе и да се свих ових година приказивала друга слика односно да се свих ових година говорило да заправо Приштина жели да се изврши интеграцију Срба, да је спремна на било какву кооперативност само да би Срби изашли на изборе и учествовали у институцијама.

Међутим, сада када је до тога дошло, када је споразум потписан и када је споразумом предвиђено како и на који начин ће се то десити Приштина покушава да спречи сваку могућност да Срби изађу на изборе, сматра Вулин истичући да је задовољан што Приштина неће успети у томе.

Министар без протфеља задужен за Косово и Метохију истакао је да су изборне листе, кандидати и потписи спремни, али да, како је казао није још спреман статусно неутрални бирачки материјал.

“Оног момента кад то буде спремно, а ја имам информацију да ће то бити данас, ми смо спремни да изађемо са именом листе, да изађемо са листама, да изађемо са кандидатима, да изађемо са јединственим српским наступом на целој територији Косова и Метохије,” рекао је Вулин.

Упитан да каже шта значи статусно неутрални материјал Вулин је казао да то значи да на листићу који треба да попуне они који се региструју за изборе или политичке странке не стоји грб државе Косово или назив Републка Косово.

Једино што може да стоји на листићу јесте назив Централна изборна комисија и ништа више, јер не огранизује изборе Влада Косова, изборе расписује Централна изборна комисија, а поготово што имамо и улогу ОЕБС-а, додао је Вулин.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију је додао да чим буде видео да на материјалу нема симбола тзв. државе Косово да ће са великим задовољством то потврдити и изаћи да позове Србе да изађу на изборе.

 

Check Also

Брнабић: Приштина да укине таксе, треба да олакшавамо трговину

Премијерка Ана Брнабић поручила је данас у Лондону, на самиту о Западном Балкану, да Приштина …