Главна / Вести / Косово и Метохија / Ексклузивно: Интервју са саветником председника Србије Марком Ђурићем

Ексклузивно: Интервју са саветником председника Србије Марком Ђурићем

djuric_stankovic

Ви сте овде по ко зна који пут. Данас сте доделили помоћ мештанима, било је састанка са кандидатима за градоначелника. Како оцењујете данашњу посету покрајини?

Данашња посета је једна у низу посета, које обављамо у склопу припрема за предстојеће локалне изборе. То је све само припрема за наредни корак који представља формирање општина које ће бити инструмент власти на КиМ и формирање Заједнице српских општина које ће бити чврст ослонац народу у наредном периоду. Данашња посета је прилика да разговарамо са руководиоцима општина и пре свега са грађанима, да чујемо шта је оно на шта бисмо требали да обратимо пажњу у предстојећем периоду како бисмо имали што успешнији резултат јединствене државне листе на предстојећим изборима.

Свако обраћање представника Београда јавности носи поруку да Срби требају да буду јединствени, да се не деле, и да кампања треба да буде фер и коректна. Колико нам је то битно у овом тренутку?

За нас ово није класична изборна утакмица, ово нису избори на којима се одлучује између једне мање добре или боље опције, ово су избори на којима се одлучује о будућности и опстанку нашег народа на овим подручјима, ово су избори на којима се одлучује о опстанку државе Србије. Ми се налазимо у околностима као народ и као држава, које су све само не нормалне околности и због тога данас сваки грађанин КиМ представља стуб и ослонац државе Србије.

Морамо у периоду после избора да устројимо органе власти на КиМ да они представљају чврст стуб наше зајденице, а то ће подразумевати да ће организација, планирање и дисциплина бити основна начела рада будуће Заједнице српских општина и да управо на овом подручју на којем је данас најугроженија држава Србија , а то је овај део Космета јужно од реке Ибар да управо овај предео постане замајац опстанка и обнове снаге државе у околностима које нису повољне па не можемо више увек да назовемо ствари на начин на који смо их називали данас али оно штоје битно да грађани знају је да неће бити прекида институционалних веза између Србије и институција српских на КиМ. Србија се одавде не повлачи, ми само мењамо приступ и мењамо модалитет, прилагођавамо га околностима тако да би смо омогућили дугорочније, трајније и стабилније постојање на овом простору.

Након избора у плану је и формирање Заједнице српских општина. Шта Заједница доноси Србима у покрајини, које су њене ингеренције и како ће иста бити повезана правно са Београдом?

Заједница српских општина треба да буде темељ нашег институционалног и политичког организовања на КиМ. Она ће имати своју скупштину, свој статут, који ће бити непроменљив на који неће моћи да утиче ни Приштина ни било ко други, имаће своје веће, свој савет који ће у оперативном смислу усклађивати деловање свих ових наших општина. У институције Заједнице биће сконцентрисана значајна политичка али и економска моћ због тога што ће држава Србија сконцентрисати сву економску помоћ и улагања која чини на КИМ у органе ове заједнице. Са друге стране ова заједница ће бити много ближа у непосреднијој комуникацији са грађанима због тога што ће бити непосредно изабрана и њима ће непосредно одговарати тако да ће се иако, у фомалном смислу ове општине које тренутно функционишу у систему Србије  имају назив који је само по имену нешто ближи институцијама србије ова нова заједница ће по својој суштини истовремено бити у непосредној вези са нашим грађанима овде и биће у непосредној вези са институцијама Србије које ће наставити да финансирају и помажу на сваки начин у организацији. Не делујемо као држава у нормалним и редовним околностима и раније смо се у историји налазили у околнопстима које су некада биле и теже од ових што се тиче тежине притиска које смо трпили од оних који су управљали овим подручјем али наша је одговорност да нашу државу чувамо у ком год односу је могуће.

Свакодневно се говори да ниједно радно место неће бити угашено, у јавности се спекулише да ће после 3. новембра многи буџетски корисници прећи на финансирање од стране тзв косовског буџета, да ли је то део преизборне кампање оних који не подржавају „Грађанску иницијативу Српска“ и каква је порука становништву?

Лична документа Републике Србије остају. Сви наши грађани моћи ће и даље уколико то желе да и даље имају ова документа и уживају сва права као грађани државе Србије. Желим да истакнем да се не ради само о грађанима српске националности, већ и о свим националностима. Да конкретно одговорим, не само да неће бити давања плата него ћемо настојати да она буду концетрисанија и ефикаснија. Морамо да нађемо решење да наши грађани овде опстану и функционишу. Нема говора о томе да ће се престати са исплатом социјалних давања, као ни отпуштања, напротив, оно што се може десити је да дође до запошљавања.

Променом власти на северу покрајине, Србија не мења политику према Косову и Метохији већ власт. Излазак Срба на изборе на северу покрајине у многоме ће утицатина живот Срба јужмо од Ибра, констатација је државног врха. Колико је битно да Срби на северу схвате значај ових избора?

Данас имамо историјску шансу. Први пут Срби на целокупној територији КиМ имају јединствену државну листу иза које стоје све државне институције, председник републике, Влада, Скупштина. Сви знамо добро шта реч „Српска“ значи. У том смислу позивање на неизлазак значи преузимање одговорности са супростављањем политици, чије резултате гарантују сви представници власти у Србији. Србима на Космету, свакако, није у корист неизлазак на изборе с тога користим прилику да још једном позовем све представнике српског народа на КиМ да узму учешће на изборима.

Наредне године у покрајини ће бити одржани парламентарни избори. Шта Срби добијају ако на парламентарне изборе  изађу у масовном броју?

Срби морају да кроз Заједницу српских општина створе полугу политичког утицаја на прилике овде у покрајини. Што се тиче парламентарних избора, који ће се десити наредне године још увек морамо детаљно да разговарамо у Бриселу са представницима ЕУ као и са представницима привремених институција из Приштине о начину на који ће се избори организовати. Желимо да у дијалогу са Албанцима решимо институционално питање српског учешћа у централним институцијама, мислимо да је око тога могућа договорити се и једна од тема, на којој инсистирамо, јесте да се отвори питање о могућности учествовања на парламентарним изборима и за учешће у централним органима власти.

Поред средства које Београд издваја за Србе у покрајини, јако је битно да се развије пољопривредна производња и грана мале привреде. Каква је стратегија државе у том смислу?

 Срби на КиМ не могу да граде своју будућност само на социјалним давањима. У том смислу, Канцеларија за КиМ и Влада Србије већ месецима уназад раде на пројекту који ће имати за циљ економско оснаживање српске заједнице на КиМ. Без самосталне привредне иницијативе уз помоћ у знању,  организацији и новцу од стране државе мислим да не можемо говорити о политичкој снази будуће ЗСО. Економски моменат је врло битан и ми као народ имамо потенцијал и снагу да у овом тренутку иако смо мањина то претворимо у нашу предност.

Остало је мало времена до избора, која је ваша порука Србима у покрајини?

Србија се на КиМ овим изборима налази на почетку, на нама је историјска одговорност да искористимо прилику која нам се пружа да преузмемо власт  у најмање десет општина на КиМ. Ако у томе као држава успемо имаћемо знатну оснаженост у разговорима, учинићемо кључни корак у борби за даља права политичка и појединачна које можемо да изборимо и поред свих зулума и терора који смо преживели. Изађимо на изборе покажимо да волимо своју државу.

Новинар: Зоран Станковић

Check Also

Грачаница без струје-екипа КЕДС-а на терену

У пожару који се данас око 14 сати догодио близу Јаловине надомак Грачанице, изгорело је …