KosovoNaslovna

Petković: Odlična vest iz Evropske komisije, posebno sa Srbe na KiM

Predlog Evropske komisije da se ukinu vize za vlasnike srpskih pasoša sa Kosova i Metohije koje izdaje Koordinaciona uprava, odlična je vest za građane Srbije.

Posle intenzivne diplomatske borbe i aktivnosti države Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je još pre šest meseci nedvosmisleno poručio da ćemo se boriti i izboriti za ukidanje viza i za naš narod na KiM i da već pre kraja godine možemo očekivati dobre vesti, to se i dogodilo. Prethodnih meseci, ministarka Tanja Miščević, zajedno sa svojim timom, intenzivno je radila sa predstavnicima Evropske komisije na ovom predlogu odluke – navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Prema proceduri Evropske unije, potrebno je da se ovaj predlog EK usaglasi i sa Evropskim parlamentom i Savetom ministara EU, čime bi ova odluka postala izvršna, a nakon čega bi Srbi s KiM bez viza mogli da putuju u sve zemlje Evropske unije, ali i u Norvešku, Švajcarsku, Lihtenštajn i Island. Za očekivanje je da već prvih meseci naredne godine Srbi s KiM putuju bez viza, što će predstavljati ne samo uštedu novca, već i vremena prilikom komplikovanih procedura.

Nastavićemo da se borimo za naš narod na KiM da imaju sva prava i bolji život i perspektivu, a današnja vest i poruka Evropske komisije još jedna je potvrda u tom pravcu.

Srbi sa Kosova i Metohije nisu, niti smeju da budu, građani drugog reda i imaju sva prava koja su im godinama uskraćivana, a jedno od osnovnih je pravo na slobodu kretanja, kao jedne od vodećih vrednosti EU – navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

Prikaži još

Povezani artikli

Back to top button