КосовоНасловна

Петковић: Одлична вест из Европске комисије, посебно са Србе на КиМ

Предлог Европске комисије да се укину визе за власнике српских пасоша са Косова и Метохије које издаје Координациона управа, одлична је вест за грађане Србије.

После интензивне дипломатске борбе и активности државе Србије, на челу са председником Александром Вучићем, који је још пре шест месеци недвосмислено поручио да ћемо се борити и изборити за укидање виза и за наш народ на КиМ и да већ пре краја године можемо очекивати добре вести, то се и догодило. Претходних месеци, министарка Тања Мишчевић, заједно са својим тимом, интензивно је радила са представницима Европске комисије на овом предлогу одлуке – наводи се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.

Према процедури Европске уније, потребно је да се овај предлог ЕК усагласи и са Европским парламентом и Саветом министара ЕУ, чиме би ова одлука постала извршна, а након чега би Срби с КиМ без виза могли да путују у све земље Европске уније, али и у Норвешку, Швајцарску, Лихтенштајн и Исланд. За очекивање је да већ првих месеци наредне године Срби с КиМ путују без виза, што ће представљати не само уштеду новца, већ и времена приликом компликованих процедура.

Наставићемо да се боримо за наш народ на КиМ да имају сва права и бољи живот и перспективу, а данашња вест и порука Европске комисије још једна је потврда у том правцу.

Срби са Косова и Метохије нису, нити смеју да буду, грађани другог реда и имају сва права која су им годинама ускраћивана, а једно од основних је право на слободу кретања, као једне од водећих вредности ЕУ – наводи се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Петра Петковића.

Прикажи још

Повезани артикли

Бацк то топ буттон