Главна / Вести / Косово и Метохија / Бан Кимун: Избори на КиМ важни за мир

Бан Кимун: Избори на КиМ важни за мир

ban_ki_munГенерални секретар УН Бан Кимун навео је у редовном тромесечном извештају да ће успех предстојећих избора на КиМ имати значаја за будућу консолидациу мира и стабилности на Косову.

“Безбедносна ситуација на Косову је суштински мирна, са повременим етничким инцидентима, при чему обе стране показују појачану посвећеност спречавању тензија на терену, да би омогућиле да дијалог Београда и Приштине и имплементација договореног иду даље”, наводи се извештају достављеном Танјугу.

Први човек Уједињених нација истиче да се наставља имплементација Бриселског споразума, али и упозорава да, иако је руководсво Србије привржено учешћу косовских Срба на локалним изборима у чему им пружа снажну подршку, и даље постоји снажна кампања на северу Косова против изласка на изборе.

Бан је похвалио Београд и Приштину због њиховог континуираног залагања у дијалогу који се води под покровитељством ЕУ, рекавши да су њихови лидери на бројне изазове који су се појавили у том процесу одговорили са “визијом и истрајношћу”.

“Напредак на терену ка миру и стабилности биће од кључне важности за тежње Србије и Косова ка европским интеграцијама. Обе стране су предузеле импресивне кораке да би се приближиле том циљу и даљи напредак у нормализацији односа, под критеријумима ЕУ, биће од највећег значаја”, закључио је генерални секретар УН.

Извештај, који ће бити прочитан на седници Савета безбедности УН, која би према сазнањима Танјуга требало да се одржи у другој половини новембра, говори и о убиству припадника Еулекса 19. септембра, и указује да Еулекс у истрази има помоћ косовске полиције и канцеларије Специјалног тужиоца, као и да је своју пуну помоћ обећала и Влада Србије.

Према наводима УНМИК-а, који се односе на период од 16. јула до 15. октобра ове године, на Косову је забележено 76 инцидената који се тичу мањинских заједница, док је у три месеца пре тога забележено 90 таквих инцидената.

Када су у питању нестала лица, Бан у извештају наводи да је од доласка Еулекса пре пет године, изведено 407 теренских операција и да је 355 пронађених посмртних остатака враћено породицама жртава. Међутим, још увек се 1.720 људи води као нестало од сукоба 1998-1999. године.

Подаци УНХЦР-а показују да је у последња три месеца 569 Срба који су расељени показало жељу да се врате на Косово, као и 112 косовских Рома, Ашкалија и Египћана из Црне Горе, и 45 њихових сународника из Македоније.

 

Check Also

Обезбеђене три стипендије на Међународном пословном колеџу у Митровици

Представници Међународног пословног колеџа из Митровице (ИБЦ-М) посетили су данас Општину Грачаница, где су се …